sunnuntai 6. syyskuuta 2015

DIY: Solmuvärjäys

Vanhat kulahtaneet lakanat olivat jääneet kaapin pohjalle käyttämättä, kun ei niitä kehdannut enää laittaa sänkyyn. Päähänpisto solmuvärjäyksestä kummitteli mielessä ja johonkin sitä olisi kokeiltava. Haaveilin tummasta mariininsinisestä, jossa olisi isoja valkoisia rinkuloita. Valitsemassani kaupassa ei ollut kuin petroolinsininen, joten se sai nyt kelvata kun oli inspiraationpuuska päällä. Ruokaosastolta vielä ruokasuolaa (käy aivan yhtä hyvin kuin värjäyssuola ja on noin kolme kertaa halvempaa) ja eikun kotiin värjäilemään!


Ensin tietty piti solmia rinkuloiden kohdat, joihin ei siis halunnut värin jäävän. Muistakaahan, että ne pitää solmia todella tiukkaan, itseltäni jäi inspiraatiopuuskissani hiukan liian löysälle jotkut. Solmimiseen käy mm. kuminauhat, kalastajalanka...

 

Fiksu olisi toki punninnut lakanat ensin ja ostanut värit vasta sitten, mutta itse ostin ensin kaksi pakettia väriä ja punnitsin vasta sitten. Minulle ei ollut niin väliä, jääkö lopputulos vaaleammaksi tai tummemmaksi.
Sitten lakanat kastellaan läpikotaisin, jotta ne ovat aivan läpimärät. Puristellaan suurimmat vedet pois ja työnnetään pesukoneeseen. Tekstiileiden päälle kulmasta aukileikatut väripatruunat sekä kiinnitysaineet. Suolaa tässä tapauksessa 1kg, koska valitsin värjätä 100% puuvillaiset lakanat 60 asteessa. 40 asteessa riittää yhteen koneelliseen 500g suolaa. Ohjelmaksi tavallinen 60 asteen pesu, ei pikapesua. Ohjelman jälkeen poista muoviset väripatruunat ja kiinnitysaineiden kotelot rummusta ja pese vielä yhdellä pesuohjelmalla pesuaineen kera (ei valkaisuaineita sisältäviä pesuaineita!) Itse olin laiska ja valitsin vain huuhteluohjelman. Pesin koneen vielä 95 asteen ohjelmalla joidenkin pyyhkeiden kanssa, joilla ei ollut niin väliä, värjäytyykö ne vai ei (ei värjäytyneet, hyvä niin!).

Kuivauksen jälkeen ei muuta kuin ihastelemaan lopputuloksia!

Tässä tapauksessa on käytetty Nitorin värejä. Noudata aina käyttöohjeita ja sovella niitä ihan omalla vastuulla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Jokaikinen kommentti on tervetullut! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...